Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

LinkedIn wil je naam en foto in advertenties

LinkedIn is een mooie manier om je online identiteit voor een deel zelf in de hand te houden met een digitaal visitekaartje, c.v. en ook is het handig om je zakelijke netwerk digitaal en up-to-date te hebben. En er is binnen dit sociale netwerk nog wel meer mogelijk. Een mooie uitvinding dus, vooral voor zakelijke gebruikers/professionals. Maar……. sinds juni 2011 kunnen je naam en profielfoto ongevraagd worden gebruikt voor advertenties.

LinkedIn heeft je accountinstellingen zo veranderd dat je automatisch toestemming geeft voor het gebruik van je naam en je profielfoto in advertenties. Deze verandering is in juni in twee webblogs gemeld. Je bent als profielhouder echter niet persoonlijk op de hoogte gesteld. Het is mogelijk om de toestemming voor het gebruik van je naam en foto terug te draaien. Daarvoor moeten de accountinstellingen worden aangepast. Je kunt dit op een eenvoudige manier doen. - Ga, nadat je bent ingelogt in LinkedIn met de cursor naar je naam - Er verschijnt een dropdown-menu - Klik op "Settings" - Klik linksonder op het tabblad "Account" - Klik vervolgens op de link "Manage Social Advertising" - Zet het vinkje UIT bij "LinkedIn may use my name & photo in social advertising" - Je hebt nu aangegeven niet in te stemmen met het hergebruik van jouw gegevens door LinkedIn. Ik adviseer iedereen dit te doen. UPDATE 12/08/2011: Onder druk van vele, vele berichten zoals bovenstaande, en zelfs kamervragen (PvdA) heeft linkedin inmiddels het privacybeleid aangepast.  Zie hier. De advertenties laten voortaan niet zien welke vrienden bijvoorbeeld lid zijn van een groep of iets aanbevelen, er wordt alleen aangegeven hoeveel vrienden dat gedaan hebben.

Reacties