Jessica Larive

Mr. J.E.S. Larive
Mr. J.E.S. Larive

Vanmorgen las ik in de Telegraaf van vandaag een stuk over het echtpaar Bondarenko. Daarin werd de naam genoemd van Jessica Larive (1945). Zij was 15 jaar lang – van 1984 tot 1999 – voor de VVD lid van het Europees Parlement.
Ik moest meteen denken aan mijn eerste en laatste ontmoeting met haar. Dat was eind 1989, in Straatsburg. Daar was ik als lid van een delegatie van ‘uitverkoren’ VVD-leden die op kosten van de partij een bezoek mochten brengen aan onze drie vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Dat was Jessica, samen met  (nog steeds luidkeels aanwezig binnen de VVD) en Gijs de Vries (sinds vorig jaar in de politieke luwte als lid van de Algemene rekenkamer).
Ik zat naast Jessica aan tafel. Er werd duif geserveerd – voor mij als vegetariër was er iets anders natuurlijk. Jessica maakte indruk. Onvervalst liberaal, onversneden VVD, en scherp en met emotie geïnvolveerd, vooral op het onderwerp gelijke beloning en gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Wat ik toe nog niet kon vermoeden, is dat anderhalf jaar later in Den Haag het dossier van de Algemene wet gelijke behandeling op mijn bureau belandde, waar in vervolgens bijna vier jaar aan heb gewerkt. Ongetwijfeld heeft mijn gesprek met haar mijn denkwijze over gelijke rechten voor mannen en vrouwen mede beïnvloed. Iets wat inmiddels weer heel actueel is.

Op bezoek bij de VVD fractie - Straatsburg 1989
Op bezoek in Straatsburg (1989)

Maar wat ik mij nog het meest herinner aan Jessica Larive, is dat zij op een gegeven moment – ik meen toen de wijn werd geserveerd – opmerkte dat zij eigenlijk griep had. Ze had 39 graden koorts, vertelde. Maar dit etentje met de achterban vond zij zó belangrijk, dat zij zich met wat aspirientjes naar het restaurant had begeven. Een strijdbaar voorvechtster van liberaal gedachtegoed die de achterban belangrijker vond dan haar eigen welzijn en gezondheid. Wat mij betreft een manier om als volksvertegenwoordiger je rol op te vatten, die anderen tot voorbeeld zou mogen dienen.
Jammer dat Jessica 10 jaar geleden het veld moest ruimen, omdat ze ten onrechte reiskosten had gedeclareerd. Zij deed (daarom) niet mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement en verdween uit de publiciteit – maar zo te zien ook uit de actieve VVD.
Is zij slapend lid, of doet zij nog wat?

Please follow and like us:

5 reacties

 1. Europeser kan het bijna niet: Jessica Larive woont/werkt in Spanje. liet zij de redactie weten. Hier staat een toelichting in een artikel uit de Esta. Meer info: http://www.atalantacenter.com/. Daar vind je, zo schrijft zij de redactie, eigenlijk antwoord op de vraag: wat doet ze nu.
  In de politiek heeft ze nog vrienden van vroeger, maar actief neemt ze niet meer deel. Zij schrijft ons: “Eigenlijk al in 1997 toen ik mij terugtrok van een plaats op de 2e kamerlijst- weet u dat nog?- had ik besloten te stoppen en nieuwe wegen in te laan. Ddat gedoe over 805 gulden en vijfentwintig cent had daar niet mee te maken, het bevestigde wel dat ik iets heel anders wou met mijn leven het was wel zuur, een administratieve fout van het EP, maar dat ging en ga ik niet meer uitleggen, dan krijg je “ja ja dat zal wel”. ik ben wel bezig een boek te schrijven ‘ van eurozetel naar yogamat”, heb daarvoor nu even de tijd want de groepen komen pas weer vanaf mei een uitgever heb ik nog niet hoor, dus het zal wel even duren, het is in ieder geval leuk om te doen. ik wens u veel succes met vvdnext en zal het blijven lezen!!!!! met hartelijke groet, Jessica Larive”

 2. @Sylvia
  Volgens mij is er wél iets veranderd…’gewone vvd-leden’ die écht in gesprek (aan een échte tafel met échte cola) gingen met volksvertegenwoordigers (je weet wel, die mensen die in de Kamer komen, omdat wij op hen gestemd hebben).
  Dat mis ik in het heden wel. Op een enkele volksvertegenwoordiger van de VVD na, lijken de meeste VVD-Kamerleden nogal onbereikbaar geworden….

 3. leuke foto, aardig bericht. dat is het na/voordeel van ouder worden; (dierbare) herinneringen en het besef dat (zo) weinig verandert.. mensen herhalen (fouten) geschiedenis.. ondanks kennistoename.

 4. Haagse VVD Jongeren op bezoek bij Kamerlid Margreet Kamp 1989 Margreet Kamp en de HJV
  Ook uit de oude doos: bijgaande foto van leden van een werkgroep van de Haagse VVD-jongeren (HVJ), waar ik ook deel vanuit maakte, bij het VVD-Kamerlid Margreet Kamp in 1989. Het waren andere tijden. We hadden meer kamerleden, maar ook (veel) meer leden. En in elk geval was er redelijk wat contact met kamerleden mogelijk, die ook bereid waren te luisteren naar de achterban, zoals op deze foto een gesprek met een groep anthousiaste jongeren binnen de (Haagse) VVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *