Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Menterwolde groet Wassenaar 4

Iedere week mailen Maarten Prinsen (Wassenaar) en Marc Hesp (Menterwolde) elkaar over politiek, hun gemeente, lekker eten en de overeenkomsten van liberalisme in een rode en een blauwe gemeente.
Beste Maarten, Allereerst wil ik je enorm veel succes toewensen, dinsdag bij de verkiezing van de Dutch Bloggies. Geweldig dat je met www.vvdnext.nl genomineerd bent voor de titel beste politieke weblog. Je verdient het omdat VVD Next precies laat zien hoe vernieuwend de leden van de partij bezig zijn. Vandaag viel mijn oog op dit berichtje: Groningse politie gaat twitteren. Het lijkt erop dat deze actie er vooral opgericht is om te laten zien wat een wijkagent zoal doet op een dag. Goed initiatief, onbekend maakt onbemind. Vanuit diezelfde gedachte twitteren mijn lijstgenoten en ik ook al enige tijd. Vaak hoor je inwoners zeggen dat ze politici alleen in campagnetijd zien, maar ons kunnen ze gewoon 24/7 volgen. Op www.menterwoldeopnieuw.nl/twitter staan de twitterende kandidaten van de VVD. Vriendelijke groet, Marc------------ [VIDEO-versie verwijderd] Beste Marc, Hierachter me zie je een van de, normaal gesproken, drukste plekken van Wassenaar, waar 17.000 auto's per dag over heen denderen. Het is nu op enkele aannemers na erg rustig. De straat is compleet opengebroken. En iedereen moet hier maar om heen rijden. De straat wordt hier opengebroken en geheel vernieuwd: nieuwe riolering, nieuwe bestrating – de straat wordt smaller gemaakt om de verkeersveiligheid te bevorderen. Vlak achter me, kun je de plek ook zien, waar een politieke zebra wordt aangelegd. Mede op initiatief van de VVD in Wassenaar wordt de oversteek hier wat veiliger gemaakt voor de vele schoolkinderen die hier ook moeten oversteken. Hier in de Randstad is het heel druk. Veel drukker dan in Groningen, bij jou. En hier wordt gewerkt aan bereikbaarheid, en veiligheid. En ja, daar doet de VVD natuurlijk ook aan mee. Gelukkig ook met steun van andere partijen in deze gemeenteraad. groeten van Maarten -------- Instant Update:

Reacties