Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Menterwolde groet Wassenaar 7

Iedere week mailen Maarten Prinsen (Wassenaar) en Marc Hesp (Menterwolde) elkaar over politiek, hun gemeente, lekker eten en de overeenkomsten van liberalisme in een rode en een blauwe gemeente.


Ja, het is hier in Wassenaar, op de Wassenaarseslag best wel koud. Er ligt hier sneeuw. Niet zo heel erg veel. Niet zo veel als in Groningen bijvoorbeeld. Maar er is sneeuw en het is koud. Discussie over opwarming van de aarde is dan een beetje raar. Men zit nu in Kopenhagen daar druk over te vergaderen, En binnen onze eigen partij, de VVD, is niet een heel heldere koers. Je hoort de VVD heel weinig als het gaat om de groen rechtse agenda. Die is vorig jaar gepresenteerd. Heel belangrijk voor innovatie en energiepolitiek. En als het gaat om klimaat hebben we niet een heel duidelijke koers is mijn eigen indruk. Hier in Wassenaar is dat wel anders, als het gaat om klimaat. De VVD heeft een motie ingediend voor een CO2-neutraal beleid binnen de gemeente. En dat gebeurt ook, die motie is aangenomen [correctie: nee aangehouden, door tegenstand van CDA en WWW]. In Wassenaar hebben we wel een heel groene agenda. In Wassenaar fietst men. Als je naar een VVD-bijeenkomst een politiek café of een andere vergadering komt, dan kom je met de fiets! Kom je met de auto, dan word je daar echt op aangesproken. Dus Wassenaarders, zeker VVD-ers die fietsen gewoon. En dat doe ik zelf ook zo veel mogelijk. De auto pak ik alleen als het echt moet, en anders ga ik met de fiets, en naar m'n werk ga ik in principe met de bus. En als het mooi weer is, dan fiets ik dat ook. Ja, VVD is niet echt een groene partij. Dat zouden ze best wel mogen zijn. Wat mij betreft mag het logo ook zó zijn [groen-blauw i.p.v. Oranje-blauw]: groenrechts! Maar ja, daar durven mensen toch echt niet aan. Die vinden dat toch iets voor linkse mensen. Groen is links dat is natuurlijk complete onzin. Alsof liberalen deze wereld kapot zouden willen maken. Wat een flauwekul. Ook liberalen zijn voor duurzaamheid. Gegroet!

Reacties