Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Neelie zet Wassenaar weer op de kaart

Neelie Kroes is als Eurocommissaris en prominent liberaal regelmatig in de media te zien en te horen. Onlangs was ze op het NOS journaal met een plan voor een alarmeringsapparaatje in auto's. In het Tv-journaal werd als voorbeeld een ongeluk geprojecteerd in het zelfstandige, en soms opstandige, dorpje aan de Zuid-Hollandse kust: Wassenaar. Geen toevallige keuze, want Neelie Kroes heeft ruim 17 jaar haar bedstede tegen de Wassenaarse duintoppen gehad.

De laatste tijd was zij nog wel eens in het dorp te zien, maar nu staat haar huis al een tijdje te koop (inmiddels al weer een paar ton in prijs gedaald ondanks de Donnerkorting op de overdrachtsbelasting). Toen zij hier nog woonde scheurde zij met haar Volvo door het dorp en reeds zij mij (op de motor) eens op het Ammonslaantje bijna van de sokken. Gedenkwaardig. Voor mij althans. En dan vooral omdat het toch zo'n charmante vrouw lijkt, van wie je toch redelijk weggedrag zou verwachten. Maar nee dus. De nieuwe vondst om bij een ongeluk dan maar automatisch 112 te laten bellen, is deze vrouw op het lijf geschreven. Hieronder het stukje in het NOS journaal, dat "toevallig" op Wassenaar werd geprojecteerd.

Reacties