Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Dassen

Naar verluid werden in de jaren '50 vooral smalle stropdassen gedragen. In de jaren '70 konden ze niet breed genoeg zijn, maar niet voor mij.

Ik begon pas na mijn studie in 1985 met een das om mijn nek. Want dat hoorde zo. In 1986 kocht ik een das, die ik nog steeds heb. Smal, met 'n streepje. Niks bijzonders. Wel bijzonder was de dag waarop ik 'm als eerste droeg: op 3 juli 1986. Op die dag trouwde ik, dus daarom weet ik dat nog wel. Die das bewaarde ik, terwijl de dassenmode in de loop van de jaren veranderde.

In 2002 was een dikke brede zijden das de trend - in het voetspoor van dandy Pim Fortuyn
Maar inmiddels dragen we de smallere crisisdas.
De crisisdas die nu massaal in de winkels hangt, is precies even smal als mijn das uit 1986 (7,5 tot 7,8 cm). Maar het kan erger: ook de "skinny" das uit de jaren '80 (ca. 5,5 cm breed) is weer te koop. Ik heb nog 3 van die smalle oude dassen uit de jaren '80. Mijn trouwdas dus uit 1986, maar ook drie collectorsitems, nl. een Tweede-Kamerdas, een VVD-das en een Rijkspolitiedas. Die oude dassen uit de jaren '80 bewaar ik maar, evenals de mooiste brede exemplaren uit de afgelopen periode. Netjes opgeborgen. Misschien raken die leuke brede dassen over vele jaren weer eens in de mode. Als je maar lang genoeg wacht. Intussen leg ik stap voor stap een nieuwe collectie moderne smalle dassen aan, voor dagelijks gebruik.

Reacties