Blauwdruk voor Vrede: VN kan Conflict Israël-Gaza oplossen

Duurzame vrede in Gaza   Het aanhoudende gewapende conflict tussen Israël en Gaza heeft geleid tot grote menselijke en economische verliezen. Met de toenemende complexiteit en de religieus geïnspireerde ideologieën die het conflict voeden, lijkt een duurzame oplossing verder weg dan ooit. Echter, een innovatieve en krachtige oplossing kan worden bereikt door een door de Verenigde Naties afgedwongen staakt-het-vuren, gecombineerd met de inzet van een VN-vredesmacht in Gaza. Deze vredesmacht zou niet alleen de orde handhaven, maar ook zorgen voor een periode van stabiel bestuur een breed scala aan stabilisatie- en wederopbouwmaatregelen laten uitvoeren. Hier volgt een betoog voor deze aanpak. De Nederlandse regering zou in de VN dit voorstel kunnen indienen. VN-Gedwongen Staakt-het-Vuren en Inzet van Vredesmacht  Een onmiddellijk staakt-het-vuren afgedwongen door de VN is de eerste essentiële stap. Israel verlaat de Gaza strook. Dit zal de acute vijandelijkheden stoppen en een adempauze

Welke desktop pc moet ik kopen?

Mijn oude PC kapot!

Onze, tot voor kort goede, desktop PC wordt vervangen. Het was een fijne Acer X1700, in 2009 gekocht in het Windows Vista tijdperk. Destijds een snelle computer. Naar huidige maatstaven echter nog steeds een redelijk snelle desktop. Maar omdat hij wat hardware problemen heeft, wordt 'ie vervangen.

De technische ontwikkelingen

Omdat ik niks van computers weet, heb ik mij eventjes verdiept in de wonderlijke wereld van PC's en processoren, om een keuze voor de nieuwe aanschaf te maken.

De processor in onze oude PC, een Intel Core2Quad @2,33 GHz, scoort in de vergelijking op de CPU-benchmark een score van 2.831.

Ter vergelijking: de anno nu best verkochte desktop bij bol.com is de Packard Bell iMedia S A3602 met, volgens de beschrijving, een “krachtige AMD E1-1200 1.4 Ghz”. Maar deze processor heeft slechts een score van 1.200! Die kan dus niet zo veel....

De Acer Aspire ultrabook S3 uit 2012 waarop ik dit stukje nu schrijf, met een Intel i5 2567M@1,6 Ghz – scoort in een livetest een average CPU mark van 2.699.
De conclusie is dat die 4 jaar oude PC nog helemaal niet zo verouderd is.
Intussen is de Intelprocessor weer 4 generaties verder. En ja, het laatste nieuwste is de beste. Voor € 799 kan ik bij bijvoorbeeld bol.com een PC kopen met een 4e generatie Intel (i7-4770) en die levert inderdaad mooie prestaties: een score van 9.966.

Maar waarvoor hebben we dat als thuisgebruikers nou nodig. “Voor de übergamer!”, wordt dan gezegd. Maar geen verstandige gameontwikkelaar zal een game maken die slechts op de allernieuwste nieuwste hyper-PC werkt, met de allerlaatste beste processor en dito grafische kaart.

Wat moet je anno 2013 kiezen?

Toegegeven: voor 3D games is er wel wat rekenkracht nodig. Maar die hebben wij niet, we houden ons hier met 2D video en fotografie bezig.
Dus wordt onze nieuwe PC een middenklasser. Die veel kan, maar met een veel goedkopere 3e generatie Intel (i5) processor. Een aanrader voor de huishoudens met veel foto en video-bewerkingen.

De goedkopere modellen, d.w.z. minder dan € 400, zijn echt een afrader. Die zijn niet geschikt voor de wat zwaardere toepassingen. De meestverkochte PC bij bol.com is zo'n prutsding. En voor dat geld en die prestaties kun je evengoed een laptop aanschaffen. Of als je weinig geld wil uitgeven en geen hoge eisen stelt, koop dan nog beter een opgepoetste (refurbished) zakelijke PC voor veel minder geld (€ 100 – €200).

Reacties