Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Waarom ook jij met Facebook gaat stoppen

Facebook begint 'uit' te raken, vooral bij jongeren. En die groep geeft altijd het eerste signaal dat het afgelopen is met een bepaalde trend.
Facebook is dus op zijn retour. De groei is eruit en in Nederland is de daling het sterkst. Volgens een recente, diepgaande, analyse van de functionaliteiten van Facebook met een belangrijke concurrent: Google+, is Google de winnaar. Google+ was aanvankelijk totaal niet populair, maar men begint hard in te lopen en lijkt de absolute opvolger van Facebook. Zo blijkt uit recente analyses. Mijn eigen Facebookaccount is al een tijdje geleden opgeruimd, en ook ik ben over naar Google+. Ik vind nog niet veel mensen die ik IRL ken, maar het groeit stapje voor stapje. Dat was destijds bij Facebook ook.

Argumenten om over te stappen zijn zeer divers. Niet alleen de integratie met andere Google-produkten heeft voordelen. Ook de integratie met de chatfunctie "Hangouts" - een soort Whatsapp en Skype inéén - heeft enorm potentieel.
Kortom: tijd om over te stappen!

Reacties