Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Albert Heijn zondag weer dicht!

Zondag 23 maart 2014 was voorlopig de laatste zondagsopening voor de Albert Heijn in Wassenaar. De populaire zondagmiddagopening van deze supermarkt is weer ten einde. Het mag niet langer, dankzij de regeltjes van de gemeente Wassenaar.
Het alternatief op zondag is voortaan slechts de Digros die op zondag nog van 16:00-19:00 uur open mag zijn. En behalve dat veel Wassenaarders een sterke voorkeur hebben voor de AH, is het bij de Digros op zondagmiddag vrijwel altijd een geduw en gedring: veel te druk.

Voor een liberaal dorp als Wassenaar is het eigenlijk onbegrijpelijk dat we zo worden betutteld door de gemeente.
Grote vraag natuurlijk, is of de nieuwe gemeenteraad de huidige beperking van de winkeltijden in Wassenaar laat voortduren.Want de inwoners willen enorm graag dat de winkels zelf bepalen of zij open gaan. Want dan bepaalt de markt wat goed is, en niet de overheid. Lijkt me een mooi onderwerp voor de nu lopende formatie van een nieuw gemeentebestuur. D66 en VVD willen de zaak open houden, maar CDA wil zondag dicht - onder druk van de Winkeliersvereniging Wassenaar (waarvoor de liberalen gelukkig niet zijn gezwicht).
De zondagsopening is 'n leuk inhoudelijk puntje voor formateur Bruno Bruijns die een nieuw Wassenaars gemeentebestuur tracht te vormen.

Reacties