Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Dit wil jij ook: Chromecast

Chromecast is een geweldig ding. Ik heb het sinds vorige week. Het is geen revolutie, maar wel een klein handig stapje vooruit. Chromecast is een op een USB-stick lijkend apparaatje dat je via een HDMI-poort aan je TV aansluit.

Na een korte installatie via je PC, smartphone of tablet werkt 'ie.
Wat kun je ermee doen? Je kunt met chromecast op je TV kijken naar:
- Youtube
- Netflix
En via je TV luisteren naar Google play music en Rdio. (Maar geen idee waarom je dat zou willen doen; een TV is om naar te kijken.)

Je kunt ook een tabblad van je Chrome internetbrowser naar je TV scherm sturen. Maar dat werkt een beetje onhandig, en je hebt er niet zo veel aan. Ook zijn er wat sullige spelletjes via Chromcast op je tv scherm te spelen, maar het is marginaal.
Naar verluidt is de NPO bezig om ook de uitzending gemist APP geschikt te maken voor Chromecast. Dat zou een mooie extra toepassing zijn!

Per saldo is het nu vooral een handig dingetje om Youtube en Netflix op je TV te kijken. En dat doet 'ie prima. De prijs van Chromecast ligt tussen de € 35 en € 38.

UPDATE 10-12-2014:
De NPO heeft de NPO-App nu geschikt voor Chromecast, en per 10 december 2014 ook voor het via Chromecast bekijken van de live-uitzendingen van NPO 1, 2 en 3 en de themakanalen en, uiteraard, uitzending gemist.


Reacties