Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

De zomer is begonnen

Kk
Terwijl jij gisteren aan tafel zat, lag ik met een delegatie uit groep 5 op het stand. Het zomerseizoen is deze week echt begonnen. En ik heb mij voorgenomen om vaker in de zandbak van mijn achtertuin te gaan vertoeven. Als ik mijn straat helemaal uitrij, zo'n 4km, sta ik op het strand. En dat is toch wel fijn, zo dichtbij. En vooralsnog is het een heel rustig strand.

Gisteren was de reddingsbrigade aan het trainen. En ook de brandweer was op het stand met een oefening bezig. 
Wat de Douane echter op het stand deed, was mij volstrekt onduidelijk. De douanier  maakte een zeer ontspannen indruk. Dus de EU buitengrens op 't Wassenaarseslag hoefde blijkbaar niet al te strikt te worden gecontroleerd op smokkelwaar. 


Reacties