Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemenië, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...
Vernieuwen? Organiseer een FedEx day!
op
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Iedereen heeft het over vernieuwing en hervorming. Alles moet beter, efficiënter, goedkoper en slimmer. Of het nou over de overheid of T-Mobile gaat. Vernieuwen, innoveren, is vooral het nieuw combineren van bestaande dingen: een nieuwe combinatie. Zo'n nieuwe combinatie krijg je door op een andere manier naar het bestaande te kijken: een nieuw paradigma of een andere invalshoek. In bestaande organisaties of netwerken komt innovatie vaak maar moeilijk van de grond. In een netwerk van gelijkgestemden - die we ook steeds geneigd zijn op te zoeken - is het lastig vernieuwen. En als we steeds dezelfde mensen vragen om oplossingen voor dezelfde problemen, krijgen we ook steeds dezelfde oplossingen. Als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we altijd kregen. Voor innovatie is toch een botsing of een confrontatie nodig. Iemand die met een totaal ander denkkader naar dezelfde werkelijkheid kijkt.
Nieuw perspectief Voor vernieuwing heb je dus ook eigenlijk nieuwe mensen nodig, althans iemand die het bestaande in een nieuw perspectief zet. Verandermanagers doen vaak niet anders. En als ze dat heel slim doen, benutten ze de diepgaande kennis van de 'zittende mensen' over het bestaande om die innovatie te voeden. Die 'zittende mensen' zijn vaak professionals - en die willen in de regel graag ook excelleren in hun werk. En in die behoefte aan verbetering schuilt een geweldige voedingsbodem voor innovatie. De echte innovatie is het meest succesvol van onderop. Het is niet de hippe, innovatieve, elite uit de "creatieve sector" die de wereld gaat vernieuwen en verbeteren. Het zijn de gewone professionals, de kenniswerkers, die ernaar streven om hun werk goed en waar mogelijk beter te doen - om uiteindelijk de wereld 'n beetje beter te maken. Het enige wat ze nodig hebben is - een beetje - richting en zingeving. Weten waar ze het voor moeten doen. Innovatie van onderopDus wil je innoveren, dan moet je, behalve wat zingeving, de werkvloer vooral daarvoor ruimte geven. Google geeft elke ontwikkelaar 20% 'playtime' - om te werken aan eigen ideeën, die in de toekomst tot nieuwe winst voor Google kunnen leiden. En met succes. Ook het Australische softwarebedrijf Atlassian, doet iets soortgelijks. Zij hebben een versie 2.0 van dat Google-beleid ontwikkeld: het bedrijf geeft zijn werknemers een periode van 24 uur volledige vrijheid om om te werken aan wat ze willen, als het maar iets met het bedrijf te maken heeft. Er wordt wel wat omheen georganiseerd (de aftrap op donderdagmiddag 14.00 uur, de afronding op vrijdag 15.00 uur en de bijbehorende 40 pizza's en 600 biertjes). Die ene dag, de zogenoemde 'FedEx day', wordt benut voor productinnovaties, aanpassingen en verbeteringen waarvan de werknemers zèlf denken dat die het meest belangrijk zijn. Deze aanpak heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Het gaat ook niet alleen om de vernieuwingen op zich. Het geeft ook een enorme stimulans aan het werkklimaat in het bedrijf. En dat werken daar 'fun' is, straalt het bedrijf ook uit naar zijn afnemers. Het relatief kleine bedrijf is inmiddels een wereldwijde groeier! En hun FedEx day beleid wordt inmiddels ook door de concurrentie overgenomen. De conclusie van dit verhaal ligt voor het oprapen.
Reacties
Een reactie posten