Hoe maak je een top-presentatie

Regelmatig kom ik mensen tegen die tegen de vraag aanlopen hoe ze voor een grote of kleinere groep mensen een presentatie moeten houden. Zij vragen zich af: wat moet ik doen; hoe doe ik dat? Voor die mensen heb ik 3 vuistregels.

1. Goede inhoud

Een goede presentatie is in de eerste plaats een goed verhaal. Een goed verhaal kan ondanks slechte techniek, toch inslaan als een bom. Dus coole gadgets, gelikte vormgeving en dure apparatuur – het helpt allemaal niks als je niks te vertellen hebt. Ingredient nr 1 van een goede presentatie is een goed verhaal.

2. Hou het simpel. Echt simpel!

Een goede dia in een presentatie bevat slechts één woord, een korte uitspraak, één simpele foto of grafiek. De dia is voor jou alleen een geheugensteuntje voor het onderdeel dat je wilt presenteren. Voor het publiek is de dia slechts het focuspunt, om bij de les te blijven.

3. Bekijk inspirerende voorbeelden

  • Inspirerende presentatie zijn gemaakt door Lawrence Lessig: één of een paar woorden, korte zin of plaatje per dia) Voorbeeld: hier
  • Masayoshi Takahashi (enkele woorden in megagroot lettertype op een dia) Voorbeeld: hier
  • Dick Hardt (erg snelle presentatie met veel simpele dia's) Voorbeeld: hier
  • Guy Kawasaki (maximaal 10 veelzeggende dia's in grote letter [10pts], als ondersteuning van een verhaal van maximaal 20 minuten) Voorbeeld: hier

Reacties