De kracht van de eigen pen

to-do-lijstjeMet alle moderne hulpmiddelen, is het minder nodig om zaken nog letterlijk op papier te zetten. Niettemin blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het daadwerkelijk zelf opschrijven van je voornemens of beloftes vele malen effectiever is dan minder actieve vormen. Een positieve klik op een uitnodiging via Facebook waarmee ik beloof vanavond bij een feestje aanwezig te zijn, heeft veel minder kracht dan het handgeschreven memo aan mijn buurman dat ik hem morgenochtend om 9 uur ga helpen met de heg snoeien. Ondanks alle mogelijkheden om digitaal zaken af te wikkelen, moeten we niet vergeten wat de kracht is van de handgeschreven belofte. Afspraken, convenanten en contracten kun je dus ook maar beter klassiek met de hand ondertekenen als je de nakoming wil vergroten. Dingen opschrijven heeft iets magisch. In ons digitale tijdperk moeten wij dat niet vergeten. Ik heb dit weekeinde veel te doen. Ik ga maar eens mijn to-do lijstje op papier zetten. Grote kans dat wat ik opschrijf, ook ga doen.

Reacties