Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

LinkedIn kent je netwerk beter dan jijzelf

Dit artikel van minder dan 200 woorden bevat ‘n zeer interessante tip. Lees ‘t dus snel door!LinkedIn is een online sociaal netwerk voor professionals, met 3 miljoen Nederlandse deelnemers. Beschikbaar via webbrowsers op desktop of notebook of via een app op de smartphone of tablet. Linkedin is mijn digitale adresboek van zakelijke relaties, vrienden en collega’s die ik op een of andere manier in de loop der jaren – in het echte leven – heb ontmoet. Niet iedereen die ik ken, staat erin. Dat kan ook niet; sommige mensen gebruiken LinkedLn niet. En zo ontbreken sommige goede vrienden en wat goede relaties die hier niet aan meedoen.
Niettemin heb ik uit alle “uithoeken” van mijn echte netwerk wel heel wat contacten in mijn digitale LinkedInnetwerk. Linkedin experimenteert met nieuwe toepassingen: “LinkedInlabs”. Een daarvan voegt echt wat toe aan wat je zelf weet: het heet INMAPS. Dit is een experimentele toepassing, die een grafische weergave maakt van je netwerk. Zo kun je met eigen ogen zien waar je ‘n sterk netwerk hebt, waar je netwerk zwak is en welke subnetwerken met elkaar verbonden zijn. Wat mij betreft een absolute aanrader om eens uit te proberen. Gewoon doen: klik hier om InMaps te starten. Inmaps is overigens niet geschikt voor het kleine scherm van een smartphone. Hieronder kun je een video zien van de ontwikkelafdeling van LinkedIn over deze toepassing.

Reacties