Statushouders naar Europese krimpgebieden

Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemeniƫ, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...

LinkedIn kent je netwerk beter dan jijzelf

Dit artikel van minder dan 200 woorden bevat ‘n zeer interessante tip. Lees ‘t dus snel door!LinkedIn is een online sociaal netwerk voor professionals, met 3 miljoen Nederlandse deelnemers. Beschikbaar via webbrowsers op desktop of notebook of via een app op de smartphone of tablet. Linkedin is mijn digitale adresboek van zakelijke relaties, vrienden en collega’s die ik op een of andere manier in de loop der jaren – in het echte leven – heb ontmoet. Niet iedereen die ik ken, staat erin. Dat kan ook niet; sommige mensen gebruiken LinkedLn niet. En zo ontbreken sommige goede vrienden en wat goede relaties die hier niet aan meedoen.
Niettemin heb ik uit alle “uithoeken” van mijn echte netwerk wel heel wat contacten in mijn digitale LinkedInnetwerk. Linkedin experimenteert met nieuwe toepassingen: “LinkedInlabs”. Een daarvan voegt echt wat toe aan wat je zelf weet: het heet INMAPS. Dit is een experimentele toepassing, die een grafische weergave maakt van je netwerk. Zo kun je met eigen ogen zien waar je ‘n sterk netwerk hebt, waar je netwerk zwak is en welke subnetwerken met elkaar verbonden zijn. Wat mij betreft een absolute aanrader om eens uit te proberen. Gewoon doen: klik hier om InMaps te starten. Inmaps is overigens niet geschikt voor het kleine scherm van een smartphone. Hieronder kun je een video zien van de ontwikkelafdeling van LinkedIn over deze toepassing.

Reacties