Wij zijn dwergen: Over het Besef van Geschiedenis en Vooruitgang

De filosoof Bernard van Chartres zei het al in de 12e eeuw: "Wij zijn als dwergen, staande op de schouders van reuzen." Intussen gedragen we ons alsof wij zelf die reuzen zijn. Alsof alles wat we weten, maken en kunnen, uit het niets door onze generatie is gemaakt. We zijn vergeten de eeuwen aan uitvindingen, mislukkingen, conflicten en menselijk lijden die hieraan voorafgingen. Zonder die voorgeschiedenis en die eeuwen van vooruitgang, zouden we nog steeds ploeteren, hongeren (en verdrinken) in een middeleeuws moeras, met niet 18 miljoen maar slechts 500.000 mensen in ons land.   Kijk naar je smartphone. Dat apparaat bestaat dankzij duizenden jaren aan wiskunde, wetenschap, oorlog, toeval en menselijke nieuwsgierigheid. We zijn ons amper bewust van wat we hebben. We nemen de helden van vroeger zelfs regelmatig te maat, met de normen van nu. We zijn ons te weinig bewust van dat verleden, maar ook nog weinig bewust van wat we zullen achterlaten op deze wereld. Wat gebeurt er n...

Boudewijn Büchplein

Boudewijn Büchplein?De Wassenaarse Burgemeester Jan Hoekema kondigde aan dat een straat in Wassenaar zou worden vernoemd naar de in 2002 overleden schrijver en programmamaker Boudewijn Büch.

Inmiddels is het plan geopperd om de Rijnsburgpassage, de zijstraat van de Langstraat in Wassenaar, waar de ingang van de openbare bibliotheek aan is gelegen, naar Büch te vernoemen.


Hiertegen kwam onlangs verzet in de gemeentelijke raadscommissie Bestuur & Middelen. Naar verluid was het verzet gebaseerd op de kosten van de naamswijziging voor de in deze straat gevestigde ondernemers. Wat nu? Want deze straat is door de vestiging van de bibliotheek natuurlijk wel de meest aangewezen straat in Wassenaar om naar Boudewijn Büch te vernoemen. Büch is in Wassenaar opgegroeid, dus is een straatnaam in dit dorp zeer gepast. Nou is het denkbaar om de voorgestelde “Rijnsburgpassage”  in tweeën te delen en de ene helft van de straat, waar de ondernemers zijn gevestigd, ongewijzigd te benoemen als de Rijnsburgpassage, en de andere helft – waaraan de bibliotheek is gevestigd – te vernoemen naar Büch: de Boudewijn Büchpassage. Het enige geval dat ik ken van een straat waar de ene kant een andere naam heeft dan de andere, is de Nieuwstraat in Kerkrade die aan de overkant Neustrasse heet. Juridisch kan deze oplossing ook op grond van artikel 5.6.2 lid 2 van de APV Wassenaar. Een mooiere oplossing is misschien wel om het driehoekige pleintje in het midden van de Langstraat, gelegen vóór de bibliotheek, te vernoemen naar Büch. Dat is een openbare ruimte die een naam verdient, en waaraan geen ondernemer is gevestigd. Het Boudewijn Büchplein. Dàt moet het maar worden.

Reacties