Trump's Miljardendeal: 'Ik koop Groenland'

In een spectaculaire zet die doet denken aan de legendarische aankoop van Alaska, schudt Donald Trump opnieuw de internationale gemeenschap wakker. Zijn voorstel? Een ongekende deal waarin hij elk van de 56.000 Groenlanders tot instant-miljonair maakt. Prijskaartje: een 'luttele' 56 miljard dollar. "Het is de kunst van het onderhandelen," aldus Trump. "Groenland is een goudmijn, letterlijk én figuurlijk." Waarom Trump's oog op Groenland viel De zakenman in Trump heeft zijn huiswerk gedaan. Onder het smeltende ijs van Groenland ligt een astronomische rijkdom verborgen: olie, gas en kostbare zeldzame aardmetalen ter waarde van ruim 2.600 miljard dollar. "We praten hier over een return on investment die Wall Street zou doen duizelen," zegt Trump. De jackpot onder het ijs Olievoorraad die groter is dan die van Saoedi-Arabië Zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor smartphones en elektrische auto's ...

Easy living in Griekenland

Sinds enige tijd verblijven we op het Griekse eiland Kefalonia. En we hebben ons al snel aangepast aan de Griekse leefstijl. Het klimaat in deze zomermaanden dwingt daar ook toe.

Winkels zijn hier over het algemeen vanaf 9:00 uur open. Veel vroeger beginnen de Grieken hier niet met werken.
Een huurauto wordt 's morgens niet voor 10.00 uur geleverd – dan nog liever de avond tevoren. En 10.00 uur is in de praktijk al snel 10.30 uur. Men werkt naar verluid door tot 14.00 uur. Maar bouwvakkers zie je al eerder stoppen en in deze zomermaanden komt de geur van knoflookpasta je rond 13.00 uur al tegemoet uit de Griekse keukentjes.



Na een stevige lunch met mediterrane ingrediënten is het suffen in huis, of buiten in de schaduw. De hele middag tot na 18.00 uur is het te warm om te werken. Dat wordt dus ook maar weinig gedaan. Het Griekse ministerie van Volksgezondheid adviseert om tijdens de siësta niet langer dan 45 minuten te slapen!

's-Avonds gaan de gewone winkels weer open tot ca. 21:00 uur. Dan is het etenstijd. De restaurants blijken ook al vooral familiebedrijven te zijn. Vaak is het oma die kookt en de volwassen kinderen staan achter de bar en werken in de bediening.
Voor toeristen zijn tijdens de middagrust wel wat winkeltjes open. Vrijwel alle bedrijven hier zijn familiebedrijven, dus er is altijd wel een familielid: het neefje of opa, die even de winkel kan bemensen tijdens de siësta. Wij hebben ons na 2 dagen volledig aan het lokale ritme aangepast. Uitgebreid lunchen – knoflookpasta met salade – en daarna suffen in de schaduw met laptop of tablet.
's-Avonds wordt er ook laat gegeten – zo rond 21.00 uur. Dus gaan de kinderen ook laat naar bed, en wordt er 's-morgens lang uitgeslapen. Echt productief is dit dagritme natuurlijk niet, maar wel erg ontspannend.

Reacties