Statushouders naar Europese krimpgebieden

Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemeniƫ, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...

Stop met onbelangrijke activiteiten

De 80-20 regel is eigenlijk heel eenvoudig:
80% van je activiteiten is verantwoordelijk voor slechts 20% van je resultaten. en 20% van je activiteiten is verantwoordelijk voor 80% van je resultaten.
De aanpak ligt voor het grijpen: focus op de 20% die het meeste resultaat oplevert. Dan hou je een hoop tijd over. De vraag is: hoe kom je erachter welke activiteiten nou de meeste resultaten opleveren? Bij het antwoord op deze vraag kun je het time-management model van Dwight Eisenhower toepassen: de urgency-importance matrix. Eisenhower stelde:

Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zelden urgent.
eisenhower matrix
Volgens de zogenoemde Eisenhower-matrix kun je activiteiten verdelen in mate van urgentie en in de mate van belang. Urgent en belangrijk doe je direct, niet urgente belangrijke zaken plan je; zet ze in je agenda. Dan resteren de onbelangrijke urgente en niet urgente zaken. De onbelangrijke urgente zaken moet je delegeren, aan anderen overlaten; in elk geval niet zelf doen. De onbelangrijke niet-urgente zaken, zijn de echte tijdverspillers. Ik heb het niet over ontspannende activiteiten - deze zijn belangrijk en moet je inplannen... [caption id="" align="alignnone" width="833"] Time management volgens Eisenhower[/caption] .

Reacties