Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Europees Verkiezingsprogramma VVD


De VVD presenteerde op 9 september jl. als eerste partij het concept verkiezingsprogramma voor de aanstaande verkiezingen van het Europees Parlement, die op 22 mei 2014 worden gehouden.
De VVD wil meer banen, minder regels, minder geldverspilling en minder eurocommissarissen.Verder staan er veel herkenbare zaken in het concept-programma.

De concept-titel 'Europa waar nodig' zegt nog weinig over de inhoud. De VVD zet zich in Brussel en Straatsburg vooral in voor de EU als ruimte voor vrijhandel, vrijheid en veiligheid. "Europa voor vrijhandel, vrijheid en veiligheid", dat zou wat mij betreft een meer aansprekende titel zijn, die ook meer de inhoudelijke koers van de VVD weergeeft. Lijkt me een mooi amendement voor de komende Algemene Vergadering.

Reacties