Statushouders naar Europese krimpgebieden

Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemeniƫ, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...

Het einde van TV

Deze week vroeg ik aan een groepje kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar of er over 50 jaar nog wel Nederlands gesproken zou worden in dit land. 'Oh ja, wel zeker', was het antwoord.
Toen vroeg ik hen of er over 10 jaar nog wel televisie zou bestaan. 'Oh nee, echt niet!', riep men in koor.
Programma's en video's kijkt men op Uitzendinggemist of YouTube. Films kijkt men nog wel eens ouderwets op DVD, maar steeds meer via de tablet, smartphone of laptop. De TV met programma's op bepaalde tijden, die natuurlijk nooit aansluiten op je eigen agenda, dat is toch zo onhandig! Nee, dan beter via de app of op de computer.

Programma's zullen niet verdwijnen, maar de TV wel. En in de toekomst zullen mensen wel willen betalen om iets eerder te zien dan het tijdstip waarop iets online beschikbaar komt, werd door deze kinderen geopperd. Maar de TV zoals weer die nu kennen, zal echter zonder meer verdwijnen. 

Reacties