Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Het einde van TV

Deze week vroeg ik aan een groepje kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar of er over 50 jaar nog wel Nederlands gesproken zou worden in dit land. 'Oh ja, wel zeker', was het antwoord.
Toen vroeg ik hen of er over 10 jaar nog wel televisie zou bestaan. 'Oh nee, echt niet!', riep men in koor.
Programma's en video's kijkt men op Uitzendinggemist of YouTube. Films kijkt men nog wel eens ouderwets op DVD, maar steeds meer via de tablet, smartphone of laptop. De TV met programma's op bepaalde tijden, die natuurlijk nooit aansluiten op je eigen agenda, dat is toch zo onhandig! Nee, dan beter via de app of op de computer.

Programma's zullen niet verdwijnen, maar de TV wel. En in de toekomst zullen mensen wel willen betalen om iets eerder te zien dan het tijdstip waarop iets online beschikbaar komt, werd door deze kinderen geopperd. Maar de TV zoals weer die nu kennen, zal echter zonder meer verdwijnen. 

Reacties