Statushouders naar Europese krimpgebieden

Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemeniƫ, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...

Socialemediamoe

Onlangs kreeg ik en mailtje van een zeer active sociale media gebruiker. Eentje van het eerste uur. Ik had hem eerder met zijn verjaardag gefeliciteerd via Google+.
Hij schreef mij een paar weken later dat hij pas toen mijn bericht had gezien. Hij was zo traag, want namelijk een beetje Sociale Media Moe!

Nou bestaan sociale media al een tijdje. Zelf ben ik sinds 2005 actief.  Ik heb sindsdien zo ongeveer elk platform getest en heel wat verschijnselen meegemaakt. Leuk en minder leuk.

Maar nu Linkedin, Facebook en Twitter mainstream zijn geworden, is de spanning er wel helemaal af. En ik begrijp wel dat veel van de early adopters, vaak innovatief ingestelde mensen, er nu wel een beetje klaar mee zijn.
De vraag is alleen: What's next?

Reacties