Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Gekozen, en nu?


Felicitaties aan mijn oude vriend Matthijs van Miltenburg. Hij is gekozen als lid van het Europees Parlement. Voor D66. Hij woonde tot nu zo lekker rustig in het Brabantse dorpje Empel. Nu moet hij naar Brussel voor "de goede zaak".

Het grote risico is natuurlijk dat hij als kersverse parlementariër volledig opgaat in de nieuwe routines van Brussel. Ik herinner mij een leuk boekje van VVD kamerlid Anne Mulder, vooral gericht op nieuwe gemeenteraadsleden, maar met een kernboodschap die een verse Europarlementarier zich ook ter harte zou moeten nemen: kies een paar zaken waar je volledig op richt en laat de rest schieten. Focus, dus.

Ik ben benieuwd welke focus Matthijs gaat kiezen? ik zal het hem over een paar maanden eens gaan vragen.

Reacties