Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Pluim voor PvdA Wassenaar

In 2010 was ik al onder de indruk van de stijl van politiek bedrijven van de PvdA in Wassenaar (zie deze video). En het (enige) raadslid dat voor die partij in de gemeenteraad zat, heeft mij de afgelopen roerige jaren ook niet teleurgesteld.

Ik ben het inhoudelijk vaak niet met ze eens, maar hun stijl van politiek bedrijven, bevalt me enorm. Recent voorbeeld is de voordracht voor "hun" wethouder in het nieuwe college van B&W in Wassenaar. Sinds gisteren weten we dat dit Inge Zweerts de Jong is. Dit is een vriendelijke en in het sociale domein geïnteresseerde vrouw. En zij zal als wethouder namens zowel de PvdA als Passie voor Wassenaar (PvW) optreden.

PvW is een volbloed afsplitsing van de VVD, met de voormalige VVD-lijsttrekker en -fractievoorzitter Bert Ooms als politiek leider. En de nieuwe wethouder stond ook op de kandidatenlijst van PvW. Zij heeft jarenlang (2002-2010) voor de VVD in de gemeenteraad gezeten.
Ik heb enorm veel bewondering voor het feit dat partijen, en vooral de PvdA, hebben ingestemd met een wethouder die namens zowel de liberale PvW als de sociaal-democratische PvdA gaat optreden.

Dat die combinatie best mogelijk is, laat Mark Rutte ook al bijna 2 jaar zien als premier van zijn VVD-PvdA kabinet. En dat zien we nu hier in Wassenaar in de persoon van de nieuwe wethouder Inge Zweerts de Jong terug.

Het is een mooie combinatie en een prachtige uiting van goede samenwerking. Een uiting van olie op de golven, in plaats van olie op het vuur. En dat hebben we in Wassenaar nodig.

Reacties