Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Vuilnisman wordt topambtenaar

foto op motor
Iedereen die ik vertel dat ik ruim 4 jaar vuilnisman ben geweest, is verbaasd. Toch is het zo. In 1980 ben ik rechten gaan studeren in Leiden. Maar omdat die studie mij toen niet zo interesseerde, ben ik gaan werken. Fulltime. Als vuilnisman op het recreatiepark Duinrell. Daar werkte ik van de start van het seizoen in maart of april tot oktober. 's-Morgens haalde ik met een tractor de vuilcontainers op in het caravanpark, en in het hoogseizoen natuurlijk ook in de camping. Ik haalde vuilnisbakken leeg en zorgde dat het allemaal in de grote vuilcontainer werd geperst die later met een vrachtwagen naar België werd afgevoerd. Dit 5 dagen per week en in het hoogseizoen zelfs 6 dagen en een enkele week zelfs wel 7 dagen. Dit alles tegen 'n uurloon van zo'n fl. 5,-. Leuke verdienste om mijn vakanties en hobby's zoals motorrijden en uitgaan te betalen.

Studeren deed ik 1 of 2 dagen vóór de tentamens en die haalde ik dan. In de wintermaanden was er op Duinrell niks te doen en was ik gemiddeld 2 à 3 dagdelen per week chauffeur: als Hertz "hiker" haalde en bracht huurauto's van en naar verhuurlocaties voor Hertz autoverhuur. Ook werkte ik als verhuizer en in de Haagse zwembaden werkte is heel wat maanden als schoonmaker en badmeester.
Begin mei 1985 was ik klaar met mijn studie. Daarna startte ik als juridisch medewerker op het Ministerie van Justitie. De rest van mijn loopbaan als functionaris bij de overheid staat op LinkedIn.

Reacties