Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Boom weg

Jarenlang groeide een boompje in een voortuin in Wassenaar uit tot bizarre proporties. Zo'n 2 keer zo hoog als het rijtjeshuis aan het eind van de Middelweg waarvoor het stond. Waar ik als kind knikkerde en kattenkwaad uithaalde, was in de loop der jaren een groen monster ontstaan.

Maai een stevig briesje op 28 januari 2015 werd de boom fataal. Een peloton brandweermannen en enkele nutsbedrijven rukten uit om de schade te fixen.

Reacties