Pas op voor politieke kletspraat

De filosoof Harry G. Frankfurt (1929-2023) publiceerde in 1986 in zijn - uiteindelijk  - meest bekende werk " On bullshit "; een diepgaande analyse van het fenomeen ' bullshit' ofwel 'onzin' of ‘ kletspraat ’. Frankfurt betoogde dat leugens opzettelijke misleidingen zijn, waarbij iemand bewust onwaarheden vertelt om anderen te misleiden. Bullshit daarentegen is volgens hem niet per sé gebaseerd op onwaarheden, maar het ontbreekt de bullshitter aan een interesse in de feitelijke waarheid of juistheid van de beweringen.  Waarom bullshit? Frankfurt onderzocht de motieven achter het produceren van bullshit. Hij stelt dat mensen bullshit vaak gebruiken om indruk te maken, hun imago te verbeteren of hun eigen agenda te bevorderen. Bullshit kan ook worden gebruikt om anderen te misleiden of om een vaagheid te creëren waardoor men zich kan onttrekken aan verantwoordelijkheid of kritiek. Een cruciaal aspect van bullshit is dat het vaak wordt geproduceerd zonder ee

Tanks in Wassenaar

Sinds een tijdje is de koude oorlog terug in het militair complex Maaldrift Wassenaar. De afgelopen maanden konden fietsers die langs het oude militair complex reden, in verschillende posities een bejaarde Centurion tank zien.

Nederland heeft sinds 2011 geen operationele tanks meer in de krijgsmacht. Naast de oude maar nog bruikbare pantserhouwitser 2000 - gepantserde artillerie - is het gevechtsvoertuig CV90 is het enige wat we nog hebben dat nog doet denken aan de oude tijd van de tank als militair middel.

De tank is ook echt uit. Je hebt er in de oorlogsvoering ook niks meer aan. De CV90 is volgens mij wèl een effectief en modern gevechtsvoertuig, dat ook met gemak verouderde tanks en andere pantservoertuigen kan uitschakelen. Zouden we daar misschien wat meer van moeten hebben?

Reacties