Statushouders naar Europese krimpgebieden

Nederland staat voor een dilemma van formaat: een chronisch tekort aan woningen botst met de plicht om statushouders een veilig onderkomen te bieden. Terwijl de wachtlijsten voor een betaalbare woning langer worden en gemeenten worstelen met hun taakstelling, kijken we naar een ander, minder zichtbaar probleem in Europa: de stille leegloop. In landen als Bulgarije, Roemenië, Letland, Litouwen en diverse regio's in Spanje, Portugal en het voormalige Oost-Duitsland krimpt de bevolking. Huizen staan leeg, de arbeidsmarkt vergrijst en lokale voorzieningen dreigen daar te verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om deze twee uitdagingen met elkaar te verbinden? Het idee is even eenvoudig als potentieel baanbrekend: laten we statushouders de kans bieden om een nieuw leven op te bouwen in die Europese regio's die juist snakken naar nieuwe inwoners. Dit bepleit ik nadrukkelijk niet als een formeel gedwongen maatregel, maar als een vrijwillig programma voor statushouders zonder goede huisvesti...

Het hoogste leiderschap: slim en lui

Hard werken lijkt de norm te zijn voor managers. De vraag is, of dat de goede norm is.

Een beroemde Pruisische generaal dacht daar anders over. Kurt von Hammerstein-Equord was chef van de Duitse legerleiding toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Hij was een felle tegenstander van Hitler en het Nazi-regime. Hij diende daarom in oktober 1933 zijn ontslag in. Daarvoor was hij nog wel verantwoordelijk voor het vaststellen van de zgn. Truppenführung-doctrine: de buitengewoon effectieve manier van bevelvoering en leiderschap binnen de Duitse krijgsmacht, waardoor - zo bleek veel later - het zo lang duurde voordat de oorlog in Europa door de geallieerden werd gewonnen.

Deze generaal heeft een interessante uitspraak gedaan over leidinggevenden. Hij onderscheidde vier typen officieren:

Von Hammerstein (links) in 1929

"Er zijn slimme, hard werkende, domme en luie officieren. Meestal komen twee eigenschappen samen. Sommige zijn slim en hardwerkend, ze moeten naar de generale staf gaan. De volgende zijn dom en lui; ze vormen 90% van elk leger en zijn geschikt voor routinetaken. Degenen die slim en tegelijkertijd lui zijn, komen in aanmerking voor de hoogste managementtaken, omdat ze de mentale helderheid en de rust hebben om moeilijke beslissingen te nemen. Men moet oppassen voor degenen die dom zijn en hardwerkend. Je kunt de verantwoordelijkheid niet aan hen overdragen, omdat zij alleen onheil zullen veroorzaken."
Het hoogste management dient dus uit slimme, maar luie personen te bestaan.

Reacties