Minder CO2? Plant een boom!


Natuurlijk is het belangrijk om de uitstoot van CO2 te verminderen.  Maar dat gaat te lang duren en misschien niet effectief genoeg om de totale ontregeling van klimaat te voorkomen. Hoe kunnen we meer en sneller resultaten boeken? Een m.i. te weinig belichte manier is het aanplanten van nieuwe bomen. Bosbouw dus. Want bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht.

Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Zodra ze volgroeid zijn, slaan bomen geen extra CO2 meer op (ze zetten nog wel CO2 uit de lucht om in onder andere zuurstof). De CO2 die ze in de groeifase hebben opgeslagen, blijft wel in de boom. Als het hout verbrandt of wegrot, komt de CO2 weer vrij. Opslag van CO2 in een boom is dus tijdelijk. Maar bossen zijn dat niet: oude bomen worden vervangen door nieuwe. Dus meer bos is goed. (Daarom is het kappen van tropisch oerwoud zo funest voor het klimaat.)  

Dus meer groen helpt: plant een boom. Ik heb er nu 3 in de achtertuin, en een kleintje in de voortuin. Het geeft ook lekker schaduw in de (steeds hetere) zomers!


Reacties

  1. De beste manier om klimaatverandering tegen te gaan is om wereldwijd minstens een biljoen bomen te planten, schrijven Zwitserse wetenschappers in het vakblad Science. In theorie wordt daarmee de CO2-uitstoot die sinds het begin van de negentiende eeuw is veroorzaakt door de mens voor twee derde gecompenseerd. Zie https://www.sciencemag.org/news/2019/07/adding-1-billion-hectares-forest-could-help-check-global-warming

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten