Trump's Miljardendeal: 'Ik koop Groenland'

In een spectaculaire zet die doet denken aan de legendarische aankoop van Alaska, schudt Donald Trump opnieuw de internationale gemeenschap wakker. Zijn voorstel? Een ongekende deal waarin hij elk van de 56.000 Groenlanders tot instant-miljonair maakt. Prijskaartje: een 'luttele' 56 miljard dollar. "Het is de kunst van het onderhandelen," aldus Trump. "Groenland is een goudmijn, letterlijk én figuurlijk." Waarom Trump's oog op Groenland viel De zakenman in Trump heeft zijn huiswerk gedaan. Onder het smeltende ijs van Groenland ligt een astronomische rijkdom verborgen: olie, gas en kostbare zeldzame aardmetalen ter waarde van ruim 2.600 miljard dollar. "We praten hier over een return on investment die Wall Street zou doen duizelen," zegt Trump. De jackpot onder het ijs Olievoorraad die groter is dan die van Saoedi-Arabië Zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor smartphones en elektrische auto's ...

Tegenspraak redt levens


Er is recentelijk meer aandacht gekomen voor tegenspraak binnen de overheid. De geschiedenis keent talloze voorbeelden van grote rampen die zich voltrekken als er geen ruimte is voor tegenspraak. Niet luisteren naar je ondergeschikten of collega's kan dramatisch uitpakken. De vliegramp op Tenerife in 1977 en de ramp met de Space Shuttles Challenger (1983) en Columbia (2003), laten zien hoe belangrijk het is om tegenspraak te accepteren en te luisteren naar waarschuwingen. In beide gevallen speelde de cultuur binnen de organisaties een rol in het negeren van problemen en het onderschatten van risico's. Het is belangrijk om te leren van deze rampen en ervoor te zorgen dat de juiste lessen worden getrokken om toekomstige ongelukken te voorkomen.

Het belang van openheid en tegenspraak, juist ook van ondergeschikten of "gewone" medewerkers is ook binnen andere organisaties dan de lucht- en ruimtevaart van groot belang. Zo was een van de Pruisische militaire tradities dat je onverbloemd je mening gaf, ook tegen je superieuren en dat die daar nooit aanstoot aan namen, ook al was het botte kritiek. (Bron: Translation of taped conversation with general Hermann Balck, 13 april 1979).   


Reacties