In een spectaculaire zet die doet denken aan de legendarische aankoop van Alaska, schudt Donald Trump opnieuw de internationale gemeenschap wakker. Zijn voorstel? Een ongekende deal waarin hij elk van de 56.000 Groenlanders tot instant-miljonair maakt. Prijskaartje: een 'luttele' 56 miljard dollar.
"Het is de kunst van het onderhandelen," aldus Trump. "Groenland is een goudmijn, letterlijk én figuurlijk."
Waarom Trump's oog op Groenland viel
De zakenman in Trump heeft zijn huiswerk gedaan. Onder het smeltende ijs van Groenland ligt een astronomische rijkdom verborgen: olie, gas en kostbare zeldzame aardmetalen ter waarde van ruim 2.600 miljard dollar. "We praten hier over een return on investment die Wall Street zou doen duizelen," zegt Trump.
De jackpot onder het ijs
- Olievoorraad die groter is dan die van Saoedi-Arabië
- Zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor smartphones en elektrische auto's
- Strategische ligging die China en Rusland het nakijken geeft
Briljant of waanzin?
Experts zijn verdeeld. "Trump denkt weer groter dan groot," zegt Harvard-econoom Bernard D. Rieger. "Met één pennenstreek creëert hij 56.000 nieuwe miljonairs én vergroot hij Amerika's macht in het Arctisch gebied."
Kritische stemmen wijzen op de complexiteit: "Je koopt niet zomaar even een land," waarschuwt een oud-diplomaat. "Dit is geen aflevering van Monopoly."
Wat krijgt Amerika voor 56 miljard?
- Een territorium 50 keer zo groot als Nederland
- Toegang tot de grootste minerale rijkdom ter wereld
- Een strategische positie die militair strategen doet watertanden
Wat betekent dit voor Nederland?
Nederlandse bedrijven likkebaarden al bij de mogelijkheden. Baggeraars en waterbouwers zien kansen in de ontwikkeling van nieuwe havens. "Dit kan miljarden aan orders opleveren," zou een woordvoerder van Boskalis zeggen.
De bottom line
Trump's voorstel is meer dan een vastgoeddeal - het is een geopolitieke aardverschuiving die de machtsbalans in het noordpoolgebied drastisch zou veranderen. Of zoals Trump het zelf straks zal zeggen: "Dit is geen deal, dit is geschiedenis schrijven."
Terwijl de wereld met open mond toekijkt, rijst de vraag: is dit waanzin of briljant? Het antwoord ligt mogelijk ergens in het midden, maar één ding is zeker: Trump heeft weer alle ogen op zich gericht.
"Sometimes the best deals are the ones your competitors think are crazy" - Donald Trump
Reacties
Een reactie posten